Inter-forest trust

Inter-forest trust
Photo by christian buehner / Unsplash

In Microsoft Active Directory-omgevingen is een 'inter-forest trust' een trustrelatie die is ingesteld tussen twee verschillende Active Directory-forests. Een 'forest' in Active Directory-termen is de hoogste veiligheidsgrens en bevat een of meer domeinstructuren. Het stelt het ene forest in staat om de authenticatie van het andere forest te accepteren.

Er zijn twee typen inter-forest trusts:

  1. Forest trust: Dit is een transitive trust tussen twee forests. Dit betekent dat als Forest A vertrouwt op Forest B, en Forest B vertrouwt op Forest C, dan vertrouwt Forest A ook op Forest C.
  2. External trust: Dit is een non-transitive trust tussen twee forests. In dit geval, als Forest A vertrouwt op Forest B, betekent dit niet dat Forest A ook Forest C vertrouwt, zelfs als Forest B vertrouwt op Forest C.

Het voordeel van het gebruik van inter-forest trusts is dat ze het mogelijk maken om gebruikers in het ene forest toegang te geven tot resources in het andere forest zonder dat ze een afzonderlijk account nodig hebben.

Het risico van inter-forest trusts is echter dat als een aanvaller controle krijgt over een account in een vertrouwd forest, ze ook toegang kunnen krijgen tot resources in alle andere forests die dat forest vertrouwen. Dit kan bijzonder zorgwekkend zijn in het geval van forest trusts vanwege hun transitive aard. Bovendien, als een aanvaller controle krijgt over een account met voldoende privileges, kunnen ze mogelijk nieuwe trusts creƫren, waardoor ze toegang krijgen tot nog meer resources.

Om deze risico's te beperken, is het belangrijk om het gebruik van inter-forest trusts tot een minimum te beperken, ze zorgvuldig te beheren en regelmatig te controleren. Sterke beveiligingspraktijken zoals het principe van least privilege, het gebruik van sterke wachtwoorden en multi-factor authenticatie, en het regelmatig patchen en bijwerken van systemen zijn ook essentieel.

Het is helemaal niet verkeerd om eens op je gemak een boek met betrekking tot Active Directory door te bladeren.