Thuisnetwerk en Wi-Fi

Test

Thuisnetwerk en Wi-Fi
Photo by Stephen Phillips - Hostreviews.co.uk / Unsplash

Het beveiligen van uw thuisnetwerk en Wi-Fi is essentieel om uw gegevens en privacy te beschermen. Hier zijn enkele adviezen om uw thuisnetwerk en Wi-Fi beter te beveiligen:

  1. Verander standaard inloggegevens: Wijzig de standaard gebruikersnaam en het wachtwoord van uw router. Fabrikanten hebben vaak standaard inloggegevens, wat het een gemakkelijk doelwit maakt voor aanvallers.
  2. Gebruik een sterk wachtwoord: Kies een sterk, uniek wachtwoord voor uw Wi-Fi-netwerk. Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens om het moeilijker te maken voor onbevoegden om toegang te krijgen.
  3. Schakel WPA3-beveiliging in: Gebruik indien mogelijk het nieuwste Wi-Fi Protected Access 3 (WPA3) beveiligingsprotocol. Als uw router het niet ondersteunt, zorg er dan voor dat u ten minste WPA2 inschakelt.
  4. Schakel WPS uit: Wi-Fi Protected Setup (WPS) is een functie die het eenvoudiger maakt om apparaten op uw netwerk aan te sluiten, maar het kan ook de beveiliging van uw netwerk in gevaar brengen. Schakel het uit om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.
  5. Schakel gastnetwerken in: Gebruik een afzonderlijk gastnetwerk voor bezoekers, zodat uw persoonlijke apparaten en bestanden beter beveiligd zijn.
  6. Houd firmware up-to-date: Zorg ervoor dat uw router en andere netwerkapparatuur regelmatig worden bijgewerkt met de nieuwste firmware om bekende beveiligingsproblemen te verhelpen.
  7. Installeer een firewall: Gebruik een hardwarematige of softwarematige firewall om uw netwerk te beschermen tegen ongewenst verkeer en aanvallen.
  8. Beveilig uw apparaten: Zorg ervoor dat al uw verbonden apparaten, zoals computers, smartphones en IoT-apparaten, up-to-date en beschermd zijn met antivirussoftware, firewalls en sterke wachtwoorden.
  9. Schakel UPnP uit: Universal Plug and Play (UPnP) is een protocol dat apparaten in staat stelt om automatisch poorten te openen en met elkaar te communiceren. Hoewel het handig is, kan het ook uw netwerk blootstellen aan beveiligingsrisico's. Schakel het uit als het niet nodig is.
  10. Controleer (of laat dit doen) regelmatig dat interne (kwetsbare) systemen niet publiek zijn ontsloten.

Door deze stappen te volgen, kunt u uw thuisnetwerk en Wi-Fi beter beveiligen en uw gegevens en privacy beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.